sestdiena, 2013. gada 7. decembris

Almītes virtuvē: marinēti ķirbji

Pirmais ceļojums pa Almītes virtuvi sākas ar marinētiem ķirbjiem, kurus viņa jau marinē gadiem un tā ir tāda kā vecmammas firmas recepte.
Nācās man nedaudz viņu pierunāt, lai atklātu savu recepti arī citiem, bet nu šeit tā ir!
Tātad vispirms, kas ir nepieciešams:

  • ķirbis - konkrētu daudzumu nevaru nosaukt, jo Almītes tas jau bija sagriezts gabalos un iztīrīts, lai ilgāk stāvētu, bet uz aci skatoties, laikam kāds vesels ķirbis jau bija uz kādiem 1 - 2 kg.
  • 2 veidu naži - viens tīrīšanai, otrs griešanai 
  • 5-10 krustnagliņas
  • sāls, cukurs un citronskābe
  • liels katls 
  • ūdens
  • pasterizētas burciņas

Ķirbi sagriežam mazākos gabalos, kurus pēc tam sagriežam vēl smalkāk - vertikālās strēmelēs.
Vertikālās strēmeles sagriežam kubiciņos!
*Kubiciņus griežam tik lielus, cik zobi atļauj saēst!

Kamēr griežas ķirbis, uzliek uz uguns katlu līdz pusei pilnu ar ūdeni. Gaida kamēr tas uzvārās.

Tad tiek veidota marināde - vispirms liek iekšā līdz 10 krustnagliņas, ne vairāk, citādi var nokrāsoties ķirbji tumši burkā stāvot. Pēc tam pievieno cukuru, sāli un citronskābi. Aptuveni sāli un cukuru pa ēdamkarotei, citronskābi kādu tējkaroti.  Ik pa laikam jāpagaršo, jo pēc garšas tiek ir jābūt saldskābiem. Tāpēc nav vienotas devas cik daudz bērt un likt, tās ir tikai aptuvenās proporcijas.

Kad marināde ir gatava, tad iekšā beram ķirbju gabaliņus, un vāram aptuveni 15-20 minūtes, bet vārīšanas laiks ir atkarīgs no ķirbja šķirnes.
Labāk vadīties pēc tā, ka  - kad ķirbis ir gatavs, tam ir redzamas gaišas dzīsliņas iekšā.

Pasterizētajās burkās vispirms liekam iekšā ķirbjus un tikai tad lejam marinādi. Pēc tam cieši noslēdzam vāku, un viss ir gatavs!

* lieliska dāvana uz Ziemassvētkiem tieši ārzemju radiem, kas pie šādiem našķiem nemaz netiek!

foto no personīgā arhīva

 Peļukiņš

4 komentāri:

  1. ģeniāli!!! Labs iemesls kļūt par labu vecmāmiņu- pašaivienmēr būs kas labs uz kārā zoba :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tas laikam mani pašu vienmēr ir vedis ciemos pie Almītes - gardumi, kas vienmēr stāv viņas pagrabā! hihi

      Paldies!

      Dzēst
  2. lasot rakstu, nāsīs (laikam jau smadzeņu daļās) iesitās krustnagliņu smarža

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pilnīgi piekrītu! Krustnagliņas un kanēlis - tie ir divi aromāti, kas man asociējas ne tikai ar vecmammu, bet arī ar Ziemassvētkiem!

      Dzēst